Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, filiala Mangalia, organizează astăzi, la Geamia „Esmahan Sultan" din localitate, o slujbă de pomenire în memoria tătarilor care, în drum spre Siberia sau în deşerturile Asiei Centrale, locurile unde fuseseră deportaţi de Stalin în 1944, au decedat din cauza condiţiilor inumane în care au fost transportaţi sau în care au trăit ulterior.
Nuredin Tair, preşedintele UDTTMR Mangalia, ne-a declarat că, în fiecare an, la geamia din localitate se strâng zeci de persoane care cinstesc memoria tătarilor ucişi de regimul sovietic. „Într-o singură zi, la ordinul lui Stalin, tătarii din Crimeea au fost strânşi în 67 de garnituri de tren - toate marfare. În acest timp, bărbaţii erau plecaţi pe front, în armata sovietică. Se pare că cei deportaţi au fost în număr de peste 420.000 de suflete. Timp de trei săptămâni au fost duşi, ca vitele, către Siberia, Urali sau Asia Centrală, iar periodic, la câteva zile, trenurile erau oprite, vagoanele erau deschise şi se scoteau afară morţii, cei ce nu au rezistat drumului, bătrâni şi copii în primul rând. Mulţi au murit apoi când au ajuns la destinaţie, de frig, boli sau de foame".
La numai două zile după deportarea tătarilor, i se anunţa lui Stalin faptul că Peninsula era „liberă de tătari". Iar după câteva săptămâni, alţi tătari, din satele de pescari din zona Mării Azov, au fost strânşi şi trebuiau să ia calea pribegiei. Cum însă ar fi durat prea mult deportarea lor, se pare că soluţia aleasă a fost cea mai „radicală" - au fost îmbarcaţi pe o navă veche, căreia i s-au deschis „gurile" de evacuare. Victimele (marea majoritate femei, bătrâni şi copii) s-au înecat astfel încet, în cele mai groaznice chinuri.
„Pomenirea acestor morţi este sfântă pentru noi, la geamia «Esmahan Sultan» venind de fiecare dată zeci de persoane care le comemorează amintirea. Reprezen