Cei 45 de membri ai Consiliului Economic si Social s-au ingramadit intr-o sala ieri trei ore fara sa fie in stare sa ia o decizie Mai mult, intre patronate apar acuzatii: seful CNPR afirma ca presedintele CES, reprezentant al PNR, este un recidivist Petrom si firmele de medicamente afirma ca patronatele din CES nu ii reprezinta.
Nevoia disperata de bani a statului a determinat un salt al datoriei externe de aproape 6 mld. euro in primul trimestru, la 86 miliarde de euro. In contul acestei datorii, Romania a platit 8,6 miliarde de euro, factura fiind totusi redusa cu 23% fata de aceeasi perioada din 2009 ca urmare a cresterii ponderii datoriei pe termen lung si cu dobanda mai mica.
Majorarea rapida a datoriei, preponderent pentru salarii si pensii, pune in evidenta necesitatea reducerii cheltuielilor statului.
Insa angajamentul Guvernului fata de FMI de a taia cheltuielile cu 2% din PIB ar putea fi tergiversat din moment ce ieri Consiliul Economic si Social nu a reusit sa dea un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea de intentie catre FMI. Reprezentantii patronatelor nu au reusit sa dea un vot clar, nici pe deplin favorabil, nici nefavorabil, doar sindicatele votand impotriva. Ramane de vazut daca Guvernul va adopta scrisoarea in forma actuala sau o va mai negocia cu sindicatele si patronatele.
Mai mult, intre patronate apar acuzatii de nereprezentativitate. Seful Confederatiei Nationale a Patronatului Roman, Gheorghe Naghiu, afirma ca presedintele CES, Florian Costache, reprezentant al unui alt patronat, Patronatul National Roman, este un recidivist. Costache a spus il va da in judecata pe Naghiu. Contactate de ZF, mari firme precum Petrom sau Terapia Ranbaxy afirma ca patronatele din CES nu le reprezinta.
Ministrul finantelor Sebastian Vladescu spune ca ar fi bine ca documentul sa plece la Washington intr-o saptamana. @