Modificările cotelor de impozit, stimulentele fiscale şi cursul de schimb valutar sunt factori determinanţi. Deşi Mexic este statul cu cel mai scăzut nivel al fiscalităţii, sistemele fiscale din Australia, Canada şi Olanda devin din ce în ce mai atractive datorită flexibilităţii sistemului lor fiscal, arată studiul KPMG "Alternative competitive 2010, Raport Special pe tema fiscalităţii", remis redacţiei.
Dintre ţările studiate, Mexic a înregistrat cel mai mic ITT, de 59,9. Altfel spus, costul fiscal total în Mexic este cu 40.1% mai mic decât în SUA, ţara de referinţă pentru 100%. Canada, Olanda, Australia şi Marea Britanie au, de asemenea, costuri ITT mai mici decât SUA. La capătul opus al clasamentului, Franţa a obţinut un scor ITT de 181,4, ceea ce înseamnă că statul perpece taxe cu 81.4% mai mari decât standardul, ITT pentru SUA.
"Studiul arată că nu există o abordare standard în stabilirea politicii fiscale în rândul ţărilor analizate", a afirmat Şerban Toader, Senior Partner al KPMG în România. "Deşi tipurile de taxe utilizate pentru a obţine venituri la bugetul de stat sunt - mai mult sau mai puţin - similare, modul în care aceastea sunt calculate şi aplicate variază pe o plajă extrem de mare. Deciziile unui stat în privinţa politicii fiscale pot afecta semnificativ costul unei afaceri în acea ţară".
Clasamentul ITT (Indexul Taxelor Totale) din 2010 păstrează proporţiile celui din 2008. Canada a depăşit Olanda, iar Marea Britanie, SUA - deşi aceste ţări erau atât de apropiate în 2008, încât au fost necesare doar modificări minore ale ITT pentru a schimba ordinea.
Cele mai importante diferenţe între clasamentul din 2008 şi cel din 2010 sunt:
- Japonia a coborât două poziţii, de pe locul şapte pe locul nouă, şi este singura ţară care a obţinut un scor ITT mai crescut în clasamentul din 2010 comparativ cu cel din 2008. Această modi