Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au exprimat luni seară, la Bruxelles, încrederea lor în euro ca monedă puternică. Ei au dezbătut de asemenea şi necesitatea unei coordonări economice a aceleiaşi zone, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au exprimat luni seară, la Bruxelles, încrederea lor în euro ca monedă puternică. Ei au dezbătut de asemenea şi necesitatea unei coordonări economice a aceleiaşi zone, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Un comunicat de câteva rânduri emis după miezul nopţii ne informează că miniştrii de Finanţe ai zonei euro continuă să creadă în puterea şi stabilitatea monedei unice, care a fost şi va continua fără îndoială să fie factor de creştere economică.
Planurile de austeritate anunţate de Spania şi Portugalia au fost analizate şi ele, iar miniştrii le găsesc satisfăcătoare.
O armonizare economică şi deci bugetară se impune însă în zona euro, crede preşedintele acestei zone, prim-ministrul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, care a vorbit despre nevoia unei "intimităţi de coordonare".
Propusă de Juncker însuşi la începutul anilor '90, aceasta nu s-a făcut nici acum, după 20 de ani, iar recentele propuneri ale Comisiei Europene mergând în acest sens au fost primite cu rezervă de unele capitale.
Bugetele naţionale ar trebui mai întâi aprobate la Bruxelles, pentru a reglementa şi a coordona mai bine deficitele publice, în primul rând - iată ideea Comisiei Europene, susţinută în parte de zona euro, dar respinsă de Suedia şi Marea Britanie.
Fără o astfel de coordonare, uniunea monetară - deci euro - nu va putea supravieţui. Aceasta este ideea de bază, care va fi dezbătută la diferite nivele europene în săptămânile următoare.
În fine, miniştrii de Finanţe ai zonei euro au aprobat acum plătirea unei prime tra