In goana dupa reducerea cheltuielilor, Guvernul s-a impotmolit in "taierea" pensiilor si salariilor si se face ca nu-i vede pe secretarii de stat din ministere care sunt platiti cu cel putin 1.000 de euro pe luna.
In Romania sunt cel putin 300 de secretari de stat, daca sunt adunati pe cei angajati cu aceasta titulatura la ministere, la cabinetul primului-ministru, pe sefii de agentii si pe consilierii de stat de la Administratia Prezidentiala. Toti acestia din urma au rang de scretar de stat chiar daca nu sunt in ministere. Doar pentru salariile secretarilor de stat, statul plateste anual 3 milioane de euro, in conditiile in care numarul acestora, dar si a angajatilor din subordinea lor, ar fi trebuit injumatatit de la inceputul anului, dupa cum s-a angajat seful Guvernului Emil Boc.
Fiecare bugetar cu rang de secretar de stat are un salariu de 4.489 de lei (peste 1.000 de euro), la care se adauga sporurile. Un calcul sumar arata ca statul cheltuieste anual minim 3 mil. euro doar pentru salariile acestei categorii bugetare, in conditiile in care sumele alocate pentru aparatul propriu al fiecarui secretar de stat pot fi de zece ori mai mare. Si asta pentru ca fiecare dintre secretarii de stat are secretara, sofer, consilieri, fond de protocol, fond de deplasari, diurna, masina de serviciu, cheltuieli care se adauga la salariul propriu-zis.
Desi vorbesc insistent despre reducerea cheltuielilor si a numarului de angajati, membrii Guvernului evita sa-si dea afara din secunzi si ignora mediul de afaceri care arata insistent cu degetul spre structura supradimensionata a aparatului de stat. "In mod cert disponibilizarile trebuie sa inceapa din aparatul central. Inca de anul trecut am spus ca aparatul central trebuie redus la jumatate. Nu stiu daca aceste disponibilizari vor fi suficiente astfel incat sa garanteze ca nu mai sunt necesare reduceri