“Din fericire, există această solidaritate între generaţii în România. Nu există în alte ţări. Acolo familiile merg pe drumuri diferite. La noi, în schimb, părinţii, bunicii, copiii se ajută între ei. Există aceste reţele de rudenie care încă funcţionează şi care sunt specifice societăţilor tradiţionale mai degrabă, dar funcţionează, şi asta îi ajută şi pe unii şi pe ceilalţi. Bunicii îşi cresc nepoţii, îi ajută pe tineri să poată merge la serviciu, iar copiii îşi ajută cu bani părinţii”. Asta a declarat Sebastian Lăzăroiu, într-un interviu pentru Gandul.
Ce nu ia în calcul domnul consilier prezidențial e faptul că, la ora actuală, situația s-ar putea să se prezinte un pic diferit. Adică tot bunicii și părinții ajunși la pensie să-și ajute nepoții și copiii rămași fără loc de muncă. Așa mică cum e, și posibil redusă cu 15%, acea pensie reprezintă sursa de venit sigură (cel puțin deocamdată) pentru multe familii din România.
Iar gluma se îngroașă pe zi ce trece. N-am auzit niciun analist economic ori financiar, cu atât mai puțin pe guvernanți, să ia în calcul un aspect legat de economiile românilor. Mai exact a celor care, deși au rămas fără locuri de muncă, deși s-au înhămat la diferite credite, reușiseră să pună deoparte, ”pentru zile negre”, diferite sume de bani. Nu am la dispoziție date statistice (și lipsa informațiilor legate de acest aspect s-ar putea să provină și din faptul că poate nici nu există) referitoare la numărul românilor care au trăit de mai bine de un an din economii.
Avântul luat de firmele de recuperare a creanțelor, de parking-urile firmelor de leasing care mustesc de mașini pentru care foștii posesori nu mai sunt în stare să-și plătească ratele, de lipsa de aglomerație și casele de marcat în funcțiune din super și hiper-marketuri tot mai puține și cu tot mai puțină lume la cozi, sunt indicatori că și aceste economii se apro