Specialiştii le recomandă patronilor care nu-şi mai pot plăti creditele să analizeze situaţia şi să elaboreze un plan de reorganizare cu care să convingă băncile şi să aducă noi parteneri. Sursa: REUTERS
Din ce în ce mai multe companii îşi autodeclară insolvenţa pentru a scăpa de presiunile din partea băncilor. „Am crezut că e o modă, dar mi-e teamă că e o soluţie tot mai frecventă metoda declarării insolvenţei din cauza incapacităţii de a plăti ratele. Mulţi sunt aproape de a nu raţiona atunci când îşi declară in solvenţa”, a afirmat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), ieri, la o conferinţă despre IMM-uri, organizată de Mediafax.
Conform lui, 67% din totalul cererilor de plată venite din partea băncilor pentru firmele care nu-şi mai plătesc ratele sunt din cauza insolvenţei. Din acestea, peste jumătate sunt insolvenţe autodeclarate, a precizat Şaramet.
El spune că, în primele patru luni ale acestui an, Fondul a făcut plăţi de aproximativ 9 milioane de euro în contul garanţiilor executate pentru firmele mici şi mijlocii. La sfârşitul anului, acestea vor depăşi 35-40 de milioane de euro, estimează şeful FNGCIMM.
Ce recomandă avocaţii
Ce soluţii urgente poate aplica o societate care nu îşi mai poate plăti la timp ratele la bancă pentru a evita insolvenţa? Raluca Năstase, partener la firma de avocatură Biriş Goran, coordonator al departamentului de litigii şi insolvenţă, susţine că, în primul rând, „firma trebuie să vină cu un plan de afaceri şi să convingă banca să-i reeşaloneze împrumutul”.
Potrivit specialistului, principalul avantaj este că patronul rămâne să-şi administreze singur afacerea. Pe timpul procedurii de reorganizare judiciară, afacerea va fi gestionată de un administrator judiciar.
În al doilea rând, IMM-ul trebuie