„S-a spus tot timpul: avem bani in bugetul de pensii, dar ei nu erau. BNR a avertizat permanent ca toate cresterile salariale au fost dincolo de productivitate si ca, odata, mai devreme sau mai tarziu, corectia va aparea”, a aratat marti Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la un seminar de specialitate. In privinta salariatilor din domeniul public, mesajul BNR este cat se poate de clar: "In 1990 Statul functiona cu mai putin de un milion de bugetari. Erau circa 800.000 cu tot cu cei din Comitetul Central. Dupa 20 de ani avem 1,4 milioane si ne intrebam unde este problema", a mai spus Isarescu. Intra in text sa vezi cele mai importante declaratii ale Guvernatorului.
In Romania, cei care aduc acea treime cu care se finanteaza deficitul, trebuie sa nu fie ascultati? Banii nu vin din plan intern.
Chiar daca am redus deficitul extern, acesta se mareste. Speram sa nu se duca la 13 la suta.
Vom avea mai mult de 4,5 la suta deficit extern daca economia incepe sa creasca. Finantarea deficitului bugetar se face din resurse externe.Tindem spre un deficit de 9 - 10 la suta din PIB, adica de 30 la suta din cheltuieli.Dintr-o luna, pentru numai 20 de zile are practic bugetul bani ca sa acopere cheltuielile, iar pentru 10 zile ramase Guvernul trebuie sa se imprumute.Vedem bugetul ca o oala mare din care economia se indestuleaza, iar problema de baza cand discutam despre deficitul bugetar este daca sunt sau nu sunt bani. Noi trebuie sa actionam tocmai pentru oprirea acestei hemoragii pe care o reprezinta cheltuielileAcum sunt bani in piata, de ce nu ia Ministerul de Finante din piata?Corectia economica se va face. Poate fi facuta pe cale normala sau pe calea cea grea, prin inflatie. Exact cum spunea cineva de aici, inflatia este ca o taxa. In 1990, Statul functiona cu mai putin de un milion de bugetari. Dupa 20 de ani avem 1,4 milioane de bugetari si ne intrebam unde