Cu aproximativ o lună înainte de sfârşitul şcolii, părinţii din Craiova au început goana pentru ocuparea unui loc în grădiniţă pentru anul viitor.
Deşi startul oficial pentru înscrierea în învăţământul preşcolar a fost dat pe 1 mai, în prezent în grădiniţele cu program prelungit nu mai sunt locuri disponibile.
Lipsa spaţiilor destinate învăţământului preşcolar, preferinţele părinţilor de a-şi trimite copiii la anumite grădiniţe, considerate de prestigiu, amânarea înscrierii copiilor în clasa I la şapte ani şi nu la şase ani, dar şi numărul mare de solicitări conduc în fiecare an la o luptă pentru ocuparea unui loc în grădiniţă.
De cele mai multe ori, părinţii sunt tentaţi să-şi trimită copiii la anumite grădiniţe pentru că au personal foarte bine pregătit, micuţii studiază o limbă străină, le place cum arată clădirea, copilul vecinului este tot acolo, unitatea de învăţământ este poziţionată într-o zonă centrală. În asemenea situaţii, nu prevalează criteriul principal de selecţie, şi anume proximitatea.
Ca în fiecare an, cele mai căutate au fost grădiniţele cu program prelungit, în regim de cămin.
„La grupă mică, există 3.870 de locuri şi se ţine cont de anumite priorităţi la înscriere. În primul rând, sunt înscrişi fraţii celor care învaţă în aceeaşi grădiniţă, apoi copiii din familii monoparentale şi cei din circumscripţia grădiniţei respective. În urma realizării tuturor acestor tipuri de înscrieri s-a constatat că există grădiniţe care nu mai au locuri la grupa mică, dar copiii mai pot fi înscrişi la cele din apropierea acestor unităţi“, a spus Alexandrina Năstase, inspector managementul educaţional la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
Cele mai căutate grădiniţe craiovene în care nu mai există locuri disponibile sunt: Grădiniţa nr. 23 cu program prelungit de pe strada Traian, Grădiniţa nr. 21 de pe bulevardul