Un seminar despre finantarea IMM, organizat de Mediafax marti, 18 mai s-a incheiat cu o disputa aprinsa pe tema, deja clasica, a cofinantarii proiectelor care au fost selectate pentru a primi fonduri europene. Protagonistii: Fondul de garantare si cel de contragarantare, banci - reprezentate doar prin CEC si Ministerul Economiei - ca Autoritate de management pentru programul cu fonduri structurale adresat IMM. "Imi pare rau sa va spun: prin instrumente structurale se finanteaza numai proiecte nebancabile", a dat verdictul reprezentanta Ministerului Economiei. Aceasta a mai spus ca bancile au fost reticente sa acorde sprijin Ministerului pentru simplificarea procedurilor.
Cea mai clara dovada ca blocajul in aceasta problema nu a fost depasit, cu toate ca la nivel declarativ se tot incearca "gasirea unei solutii", dupa cum spun autoritatile, in frunte cu premierul Emil Boc.
Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare pentru IMM a acuzat bancile ca exagereaza cu impunerea de garantii si mai ales solicitarea de cash colateral.
Marius Vieru, director adjunct la CEC Bank a spus ca, intr-adevar, garantiile solicitate de CEC trebuie sa acopere 120% din valoarea creditului. "In privinta cashului colateral tema este putin dificila, intr-adevar, se poate spune - daca exista banii, de ce sa mai iei credit. Noi solicitam pentru asigurarea dobanzilor si comisioanelor aferente pana la intrarea in vigoare a proiectulul, Incurajam in mod absolut utilizarea consultantei utilizata de firmele de consultanta.
Reprezentanta Autoritatii de management pentru Programul Cresterea Competitivitatii Economice din Ministerului Economiei, Madalina Miclea, a atras atentia ca nu trebuie date ca exemplu fondurile de preaderare fiindca "pentru 30% din valoarea acestor fonduri exista deja procese verbale de recuperare de la beneficiari". Ace