Chlamydia trachomatis este o bacterie cu transmitere sexuală ce infectează bărbaţi, femei şi copii. Ea îşi face simţită prezenţa mai mult sau mai puţin discret.
Astfel, la bărbaţi se manifestă prin senzaţie de arsură la urinare, secreţie albicioasă sau gălbuie la nivelul penisului, înroşire şi edematiere în jurul orificiului uretral, durere şi inflamare a testiculelor; la femei, prin secreţii vaginale, senzaţie de arsură la urinare, durere în partea inferioară a abdomenului, sângerări între perioadele menstruale, febră.
Potrivit unui studiu efectuat în Franţa, 90% dintre tinere şi 50% dintre tineri nu acuză simptome speciale. Dar semnalul autorilor studiului este clar: această infecţie, care afectează peste 3% dintre tinerele din Franţa, creşte riscul de sterilitate. Iar experţii englezi pledează pentru testare efectuată după fiecare partener de sex.
Cu certitudine, infecţia cu chlamydia este cea mai frecventă dintre infecţiile cu transmitere sexuală. Cele mai afectate sunt tinerele. Problema este că, în absenţa unui tratament corect, această infecţie sporeşte riscul de sterilitate şi de sarcină extrauterină, din cauza inflamării trompelor. În Marea Britanie, autorităţile publice au recomandat, în anul 2003, depistarea anuală în cazul tinerelor sub 25 de ani.
Studiul publicat recent în British Medical Journal subliniază faptul că ar trebui, de fapt, efectuată o testare după fiecare nou partener de cuplu.
TRANSMITERE
Infecţia se transmite de cele mai mult, ori în timpul contactului vaginal, anal sau oral, iar femeile însărcinate pot da boala copilului, în timpul naşterii. În Franţa, autorităţile sanitare, deşi avertizate de un raport complex şi cu informaţii epidemiologice, nu au emis recomandări speciale de depistare a infecţiei cu această bacterie.
Azi avem la dispoziţie date mai prec