Coşul de cumpărături pentru creşterea unui copil scoate din buzunarele tinerilor părinţi aproape 800 de lei lunar. Claudia Julean îşi dă toată indemnizaţia pentru scutecele, laptele şi hăinuţele copilului său şi se teme de micşorarea sumei primite de la stat.
Reducerea cu aproape 15 procente a indemnizaţiei de creştere a copilului îşi pune serios amprenta pe mămicile din Arad. Majoritatea dintre ele spun că se tem de următorii ani şi că nu intenţionează să mai facă copii.
„Va fi mult mai greu pentru mămici, pentru că un copil implică multe cheltuieli. Oricare părinte vrea să-i dea copilului tot ce are mai bun. Uneori, costurile îngrijirii unui copil le depăşesc pe cele ale unui adult”, a mărturisit Claudia Julean (foto). Aceasta spune că din banii primiţi de la stat obişnuia să cumpere scutece, lapte praf, biberoane şi hăinuţe pentru băieţelul ei.
Venit lunar sigur
O altă mămică, care are deja doi copii şi primeşte pentru ambii indemnizaţie, spune că acest venit era o bază materială sigură, lună de lună. „Din banii primiţi de la stat plăteam utilităţile căci locuim la casă, le cumpăram copiilor de mâncare şi nouă alimente pentru aproximativ două săptămâni”, a explicat Ioana Gabor din Arad. Aceasta a mai spus că nu i se pare corect ca reducerea cheltuielilor ţării să se resimtă în familiile românilor.
„Primesc 800 de lei lunar, bani din care îi cumpăram băiatului tot ce are nevoie. Foarte puţini îmi mai ajungeau şi pentru mâncare”, a adăugat arădeanca Ioana Gabor. Potrivit psihologilor, decizia guvernului va influenţa negativ marea majoritate a populaţiei. Aceştia spun că reducerea ajutorului de indemnizaţie, a salariilor şi a pensiilor îi va îmbolnăvi pe români de depresie.
Scade rata natalităţii
Psihologii spun că diminuarea indemnizaţiei pentru copii va duce la scăderea natalităţii. „Tinerii se gândesc de