Militant pentru protecţia mediului, clujeanul coordonează proiectul-pilot „Let’s Do it, Romania!”, de cartare şi igienizare a mormanelor de gunoi. Körösfőy Sandor supervizează, la Cluj-Napoca, cel mai mare proiect de mediu pe bază de voluntariat desfăşurat până acum în România.
În 22 mai, acesta va coordona câteva mii de voluntari, care vor strânge mormanele de gunoi identificat în judeţul Cluj. Bărbatul este şi preşedintele Asociaţiei Ecologiste “Floarea de Colţ”, pe care o conduce de zece ani. Clujeanul este pus în faţa unei mari provocări, mai ales că, spune acesta, simţul civic la români se vede „în crâşmă, la sindicat şi la televizor”.
A început să fie preocupat de protecţia mediului încă de mic, deoarece a avut ocazia să petreacă verile în mijlocul naturii, la ţară. Mai târziu, a ajuns să implementeze proiecte de mediu la mari poluatori de mediu, în timp ce, în paralel, studia biofizica şi fizica medicală. Când societatea civilă din Bucureşti a început să contureze proiectul „Let’s Do It, Romania!”, intenţiona să se implice ca simplu voluntar, dar în cele din urm,ă asociaţia pe care o conduce a devenit partener al evenimentului. Astfel, clujeanul a ajuns să construiască un model de lucru de la Cluj, ce va fi implementat, în 25 septembrie, la nivelul întregii ţări.
Cea mai mare provocare pentru organizarea unui proiect de mediu ce implică participarea a mii de voluntari, conceperea unei hărţi cu mormanele de gunoi din judeţul Cluj, şi colectarea propriu-zisă a deşeurilor, este coordonarea echipei de lucru. „Let’s Do It, Romania!” implică colectarea câtorva mii de metri cubi de gunoi, într-o singură zi, şi transportarea lor în rampele de deşeuri. Până acum, s-au înscris 2.000 de voluntari. „Pentru a reuşi să adunăm toate deşeurile identificate, am avea nevoie de cel puţin 5.000”, completează Körösfoy Sandor.
După modelul proiectului d