O parte din parlamentarii PDL a refuzat marti sa voteze propunerea Guvernului la legea educatiei privind predarea geografiei si istoriei in limba maghiara. Democrat liberalii din Ardeal au boicotat sedinta de plen cerand pauza de consultari de doua ori pentru a nu vota amendamentul Guvernului. In final, sedinta a fost suspendata pana miercuri dimineata.
Initial, in Comisia de invatamant proiectul legii educatiei a fost amendat astfel incat geografia si istoria sa fie predate obligatoriu in limba romana si nu in cea materna, cum dorea Guvernul. Executivul s-a angajat in fata partenerilor de guvernare UDMR ca sa introduca in legea educatiei predarea istoriei si geografiei in limba materna.
Dezbaterea in plen a amendamentului a durat mai bine de ora, dupa ce ministrul Educatiei a anuntat ca Executivul isi mentine pozitia ca cele doua materii sa fie predate in limba materna.
Daniel Funeriu, ministrul Educatiei: "In articolul 37 aliniatul 1 se prevedea ca in cadrul invatamantului preuniversitar cu predare in limba minoritatilor nationale toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia limbii si literaturii romane. Guvernul sustine in continuare aceasta varianta. Interesul tuturor este acela ca elevii care invata in limba minoritatilor sa aiba cea mai mare oportunitate de a invata istoria si geografia, credem ca cel mai bun instrument este acela de a preda in limba materna".
Social democratii si liberalii au acuzat Guvernul ca "de dragul ciolanului a renuntat la interesul national". Deputatii PDL au denuntat "demagogia opozitiei" anuntand ca totusi sunt de acord cu decizia comisiei de invatamant.
Adrian Solomon, deputat PSD: "Il rog pe domnul ministru sa lase interesele conjuncturale, politice. Nu cred ca un elev in aceasta tara, care se pregateste sa devina cetatean roman, trebuie sa invete la scoala despre Istv