O treime din deficitul bugetar al Romaniei este acoperit din fonduri de la investitori externi, astfel ca a venit momentul sa fie ascultate si cerintele acestora, luand in calcul ca ei sunt extrem de sensibili in perioada crizei, a spus marti Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, in cadrul unui seminar economic organizat marti.
"Dintr-o luna, doar 20 de zile bugetul are bani sa se finanteze, iar pentru restul de 10 trebuie sa se finanteze. In aceste conditii, cei care aduc acea treime cu care este finantat deficitul trebuie sa fie ascultati", a declarat Isarescu.
Prezent la seminar, Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD SocGen, a aratat ca masa monetara din lume a crescut la un nivel de 18% din produsul intern brut (PIB) mondial, pe fondul crizei. Principalele destinatii ale bancilor sunt tarile din grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) Cercel a remarcat ca toate acestea sunt tari emergente, Brazilia, India si China fiind state cu un comportament foatre bun in criza.
Comentand situatia, Isarescu a spus ca fondurile nu se duc neaparat unde este nevoie de lichiditate, ci acolo unde trebuie. "Batalia este sa nu intram in grupul de unde lichiditatea pleaca", a spus Isarescu.
Guvernatorul a atras atentia ca investitorii sunt foarte sensibili la evolutiile din perioada crizei, si a dat exemplul Greciei, tara care acum 6 luni nu parea sa aiba probleme, dar a carei situatie s-a acutizat. "In 6 luni, Grecia a ramas fara bani. In criza, problemele se declanseaza extrem de rapid. Aceste fluxuri depind de multe ori de lucruri minore", a spus Isarescu.
Ce ar trebui sa faca Romania pentru a nu trezi reticenta investitorilor? Atentia lor se indreapta acum spre evolutia reformei publice, guvernul anuntand masuri dure de reducere a deficitului bugetar.
"Noi tindem spre un deficit public de 10% din P