Piaţa locală a evaluărilor a scăzut anul trecut cu 17%, la 25 de milioane de euro, comparativ cu anul 2008 când s-a înregistrat un nivel valoric al pieţei de aproximativ 30 de milioane de euro, principala cauză fiind declinul pieţei imobiliare, care deţine cea mai mare pondere din servicii, sunt de părere reprezentanţii ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România).
Totodată, potrivit acestora, deficitul înregistrat din evaluările activelor imobiliare a fost compensat de o cerere crescândă a evaluărilor întreprinderilor.
Analiza ANEVAR arată că, anul trecut, 68,8% din totalul cifrei de afaceri a pieţei a fost reprezentată de evaluările de proprietăţi imobiliare, în timp ce 22,59% au însemnat evaluări de companii, 7,61% evaluări de bunuri mobile şi 1% evaluări de instrumente financiare.
Totodată din totalul de rapoarte întocmite, 51% au reprezentat evaluări ale garanţiilor de împrumut (în scădere cu 25% faţă de nivelul din 2008), 26% evaluări situaţii financiare şi 9%, evaluări companii pentru fuziuni şi achiziţii sau delistări. Restul rapoartelor se referă la despăgubiri în caz de expropriere (3,42%), evaluări în programul "Prima casă" (2,05%) şi peste 7% alte servicii printre care şi evaluările de lichidare a firmelor.
Pentru anul 2010, ANEVAR prognozează o creştere totală de 4% a cifrei de afaceri la 26 milioane de euro.
"Anul acesta se vor menţine ponderile serviciilor de evaluare în total piaţă şi, cred că vom vedea o uşoară creştere pe segmentul evaluărilor de instrumente financiare. Într-un context de piaţă fluid, care nu mai oferă termeni de comparaţie valabili, evaluările devin din ce în ce mai importante, nu numai pentru persoanele fizice, dar mai ales pentru mediul financiar şi cel de business, iar aplicarea unor standarde internaţionale de evaluare este cu atât mai necesară", a declarat Filip Stoica, preşed