Cheltuielile pentru educatie sunt de 7 miliarde de euro anul acesta, adica 6% din PIB, de trei ori mai mult decat in urma cu patru ani, dar rezultatele sunt mai proaste, conform evaluarilor internationale ale elevilor si studentilor care se fac periodic, iar profesorii se plang constant ca nu sunt platiti corespunzator. Care este explicatia? Unde se scurg acesti bani?
Ziarul Financiar scoate pentru prima data la lumina numarul total de entitati scolare din Romania, care arata ca 8.500 de scoli din toata tara au sub 50 de elevi, deci nu vor putea deveni niciodata cu adevarat centre performante de invatamant.
Statul plateste anual 2,7 mld. euro pentru salariile celor 360.000 de angajati din sistemul de invatamant, iar bugetul alocat Ministerului Educatiei a crescut de la an la an: ajustat la inflatie, bugetul pentru educatie a crescut de cinci ori in perioada 2000- 2009, ajungand de la 1,4 mld. euro la 7 mld. euro.
In aceeasi perioada, numarul de elevi din ciclul primar, gimnazial sau liceal s-a redus cu peste 500.000, in timp ce numarul de profesori s-a mentinut relativ constant, scazand cu aproape 28.000 in ultimii noua ani.
"Bugetul alocat pentru educatie trebuia sa creasca pana la cel putin 6% din PIB, pentru ca asa prevedea legea, in asa fel incat sistemul de invatamant sa functioneze in parametri optimi, indiferent de numarul de elevi", sustine Melania Vergu, consilierul ministrului educatiei Daniel Funeriu.
In Romania exista peste 24.500 de unitati si structuri scolare (cladiri fara personalitate juridica in care invata, in general, elevii din mediul rural), iar in aproximativ 11.000 din cladirile pentru care Ministerul Educatiei plateste cheltuieli de personal si de intretinere invata sub 100 de elevi. Totodata, in peste 1.100 de structuri scolare din Romania invata mai putin de zece elevi, potrivit unor date oficiale obtinu