* Grecia rămâne "vârful icebergului"
Criza care a adus pe marginea prăpastiei zona euro nu s-a terminat încă, iar Grecia rămâne "vârful icebergului", consideră Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, cel care a anticipat criza financiară.
Domnia sa a afirmat ieri, într-un interviu acordat postului de radio BBC: "Nu s-a terminat încă. Ceea ce vedem acum în zona euro este a doua fază a unei crize financiare tipice".
În opinia lui Roubini, pachetul de salvare de 750 de miliarde de euro (931 de miliarde de dolari) pregătit de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru oprirea răspândirii crizei din Grecia nu a calmat pieţele, astfel că rămân semne de întrebare cu privire la capacitatea guvernelor de implementare a măsurilor de austeritate ce se impun.
"Pieţele sunt, în continuare, îngrijorate cu privire la solvabilitatea unor ţări europene, întrucât există probleme economice şi financiare semnificative în zona euro", a spus Roubini.
Domnia sa a adăugat că recentele violenţe care au avut loc pe străzile din Grecia, ca răspuns la măsurile de austeritate stabilite de guvernul de la Atena, au alimentat îndoielile în privinţa capacităţii autorităţilor europene de rezolvare a acestor probleme.
"Există o întrebare: putem fi încrezători că guvernul va fi suficient de puternic ca să aplice austeritatea fiscală?", a declarat Roubini, subliniind: "Dacă aceste pachete de austeritate vor implementate, atunci pieţele se vor stabiliza".
* UE va înăspri controlul fondurilor speculative
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au ajuns, ieri, la un acord de principiu asupra unei directive care priveşte întărirea controlului fondurilor speculative (fonduri de hedging), în pofida obiecţiilor exprimate de Marea Britanie.
Ministrul spaniol de finanţe, Elena Salgado, a declarat: "Am ajuns la u