Mariana Cosac este conferenţiar la Parlementul European, responsabil cu sectorul românesc şi coordonează o echipă de 12 persoane care se ocupă de primirea vizitatorilor. A fost profesoară de chimie iar de cinci ani este stabilită cu familia la Bruxelles.
Fosta profesoară de chimie îşi aminteşte cu nostalgie de primul an ca profesoară la Şcoala Grozavesti, apoi de anii petrecuti la Şcoala Raciu, de laboratoarele de chimie pe care încerca să le facă să devină funcţionale. Acum îi primeşte cu căldură pe românii care vin la Parlamentul European. Dincolo de avantajele pe care şi le oferă o astfel de poziţie, spune ea, important e că îi place ceea ce face.
Lucrează la Parlamentul European din septembrie 2005. A ajuns aici în urma unui concurs organizat de Oficiul European de Selecţie a Personalului şi Parlamentul European. “Într-o dimineaţă am ascultat la radio o ştire în care se anunţa un concurs pentru ocuparea unor posturi la Parlamentul European. Mi-am trimis candidatura on-line, după care am participat la o probă scrisă şi la un interviu. Totul a fost organizat de instituţiile europene, fără implicarea autorităţilor din România. După câteva luni, am primit o ofertă din partea PE, un contract iniţial de 2 ani. Ca sa devin funcţionar european, a trebuit să trec printr-o altă competiţie, organizată de EPSO (Oficiul European de Selecţie a Personalului)”, spune Mariana Cosac.
“Simt că iau parte în direct la scrierea istoriei Uniunii Europene”
Mariana Cosac nu regretă absolut deloc alegerea făcută. Lucrează într-un mediu foarte dinamic, multicultural, extrem de interesant. “Simt că iau parte în direct la scrierea istoriei Uniunii Europene – aproape în fiecare zi se întâmplă ceva important – de la activitatea de zi cu zi a Parlamentului, adoptarea legislaţiei europene, până la vizita unor personalităţi importante, ca de exemplu vizita