Primul centru care s-a închis a fost „Pietricica“ din Comăneşti, pe care s-a pus lacăt la începutul anului. Urmează „Alexandra“din Oneşti şi „Ghiocelul“ din Bacău.
Veşti proaste pentru o parte dintre angajaţii Direcţei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Bacău. În numai două săptămâni, 156 de angajaţi îşi vor pierde slujba, după ce conducerea instituţiei a făcut o analiză atentă a costurilor.
„N-am mai făcut angajări de la 1 ianuarie 2009. Acum trebuie să mai renunţăm la 156 de angajaţi întrucât cheltuielile noastre sunt cu 15% mai mari faţă de standardele de cost impuse de legea în vigoare. Ei vor fi disponibilizaţi de la 31 mai“, ne-a explicat Sorin Braşoveanu, directorul DGASPC Bacău.
Disponibilizările se vor face după modelul aplicat la Centrul „Pietricica“ din Comăneşti, închis anul acesta. „Din 139 de copii, au rămas 40. Mulţi au fost reintegraţi în familie. După ce acesta a fost închis, cei rămaşi au fost mutaţi în patru case de tip familial deschise cu ajutorul Fundaţiei „Hopes and Homes for Children“ România. Nu am mai avut nevoie de o parte din personal“, a explicat Alina Iftode, purtătorul de cuvânt al DGASPC. Ca urmare, din iunie, 8% din aproximativ 2.000 de angajaţi vor rămâne fără serviciu.
Fără şoferi, infirmiere şi bucătari
Din schema de personal vor lipsi în mare parte şoferii, lucrătorii sociali, infirmierele, portarii, paznicii, bucătarii, dar şi educatorii. „Numărul celor care au nevoie de ajutorul nostru e în creştere. Ar trebui să angajeze mai multe persoane în domeniu, nu să se dea afară“, a precizat Iuliana Macovei, lucrător la Centrul din Oneşti. În cele 20 de centre ale DGASPC sunt asistaţi 880 de adulţi şi 450 de copii. În judeţ sunt înregistrate peste 15.000 de persoane cu dizabilităţi, cu aproape 2.000 mai multe ca în 2009.
Cât costă un copil asistat
St