Bodi Zsolt a început să practice kendo în urmă cu 11 ani şi a obţinut premii importante la concursurile naţionale şi internaţionale. Bărbatul s-a hotărât să facă cunoscut acest sport şi la Braşov şi a început să predea kendo la o sală din oraş.
Sportul denumit „kendo" este o ramură a artelor marţiale, pe care samuraii au dezvoltat-o în Japonia. Acest sport se practică cu săbii din bambus şi conţine o serie de lovituri specifice, care pot fi executate corect doar după o pregătire consistentă.
„Kendo s-a dezvoltat din Kenjutu, arta marţială practicată de războinicii japonezi. La sfârşitul secolului XX se trece la modernizarea Japoniei, iar şogunatul, forma de guvernare militară aplicată de samurai este răsturnată. Tot atunci se dizolvă casta samurailor şi li se interzice portul săbiilor. Samurai purtau două săbii, una lungă, katana, şi alta scurtă, vakizasii", explică Bodi Zsolt, instructorul de kendo.
„Calea sabiei"
Modernizarea Japoniei pe toate planurile a inclus înfiinţarea şi organizarea armatei după modelul occidental , iar săbiile şi arta mânuirii acestora şi-au pierdut utilitatea practică pe câmpul de luptă. „Pentru ca această artă să nu dispară, în anul 1873, cu aprobarea guvernului, încep o serie de demonstraţii cu scopul popularizării artei mânuirii sabiei, în rândul populaţiei, iar sportul este denumit Kendo. S-a început instruirea celor din poliţia japoneză, iar începând cu anul 1911, kendo se introduce şi în şcolile generale", adaugă Bodi Zsolt.
Bodi Zsolt a început să practice kendo din 1999 şi a reuşit să ajungă la nivelul de centură neagră cu trei dan. „Kendo" se traduce prin „Calea sabiei", iar armele folosite în acest sport sunt săbiile din bambus, denumite „shinai". „Este o artă a concentrării, o cale pe care practicantul trebuie să o parcurgă pentru autoperfecţionarea sinelui, a caracterului său", apreciază instructorul