Spectacolul oferit in direct, la televizor, de sedinta Consiliului Economic si Social contine, ca intr-un esantion reprezentativ, principalele cauze ale situatiei dramatice in care a ajuns Romania.
Am vazut o ineficienta totala, lipsa de viziune, zarva inutila, lipsa de logica, de reguli certe si asumate. Am vazut cum se pot intalni trei parti si se pot ciocni patru pareri.
Singurii care au reusit sa emita cateva pareri cat de cat articulate au fost cativa reprezentanti ai patronatelor, insa vocile lor au fost acoperite de urletele sindicalistilor.
Din aceasta cacofonie s-a nascut, dupa cateva ore de discutii aprinse si inutile, o decizie stupida si periculoasa.
In CES s-a adunat o majoritate doar pentru a cere redactarea unei noi scrisori de intentie intr-o saptamana. Este un obiectiv nefezabil, prin care consiliul n-a facut decat sa paseze Guvernului responsabilitatea inapoi, dar amanarea poate costa scump.
Nici nu avea cum sa fie altfel, pentru ca acest organism, altfel necesar si existent inclusiv la nivel european, este in Romania o forma fara fond.
Gresita este, din start, componenta CES: o treime - reprezentantii Guvernului, o treime ai sindicatelor, o treime ai patronatelor. Ce cauta guvernul in acest organism menit sa avizeze actele Guvernului? Cu alte cuvinte, Executivul se avizeaza singur.
Apoi, sindicatele din Romania nu reprezinta, asa cum ar fi normal, angajati si din mediul privat, si de la stat. Marile noastre centrale sindicale sunt aproape exclusiv bugetare, asa ca reprezinta exclusiv interesele bugetarilor.
Ati vazut vreo mare demonstratie in sprijinul angajatilor din mediul pivat dati afara pe capete? Sau vreo demonstratie in sprijinul angajatilor de la privat care s-au trezit, de azi pe maine, cu salariile injumatatite?
In timp ce numarul s