Oamenii de afaceri spun că Finanţele i-au anunţat că vor să taie contribuţia la pensiile private obligatorii de la 2,5% la doar 0,5%, fără să renunţe însă la tăierea pensiilor actuale cu 15%. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
Contribuţia pentru pensiile private obligatorii va fi redusă de la 2,5% din salariul brut, cât este în prezent, până la 0,5%, le-a spus oamenilor de afaceri ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, în cadrul întrunirii de ieri seară de la minister, ne-a declarat Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR). Potrivit lui, „această decizie reprezintă o naţionalizare a pensiilor private care amanetează viitorul persoanelor care au astăzi în jur de 30 de ani”.
La rândul său, preşedintele ING Fond de Pensii, Cornelia Coman, ne-a declarat că „o astfel de decizie nu face decât să sacrifice din nou generaţia viitoare de pensionari ajutând contribuţiile de asigurări sociale pentru a face faţă plăţii pensiilor actualilor pensionari. Impactul pe 2010 asupra bugetului de asigurări nu e mare”.
Ea susţine că numai o grevă a celor cinci milioane de participanţi pe Pilonul II ar putea emoţiona clasa politică să nu ia această decizie, în condiţiile în care discuţiile iniţiate de administratorii de fonduri nu au avut niciun efect.
"O astfel de decizie este una politică şi nu face decât să sacrifice din nou generaţia viitoare de pensionari.“
CORNELIA COMAN, preşedintele ING Fond de Pensii
Pensionarii săraci nu scapă de austeritate
În luna aprilie, erau peste 5 milioane de persoane care cotizau la pilonul II de pensii. 61% dintre aceştia au sub 35 de ani. Activele totale ale fondurilor de pensii private obligatorii se ridicau la 762 milioane de euro.
Anul trecut, autorităţile au decis să nu majoreze plafonul contribuţiei la pensi