Acţiuni împotriva Guvernului au loc nu doar în stradă, ci şi în justiţie. Fundaţia Horia Rusu a anunţat crearea unei reţele de avocaţi, care vor apăra gratis drepturile încălcate "sub pretextul crizei". Şi FACIAS va acţiona statul în instanţă, într-un proces colectiv în numele pensionarilor. Preşedintele fundaţiei, Oana Florea spune la RFI că procesul va fi lansat imediat după publicarea deciziei privind reducerea pensiilor în Monitorul Oficial.
Acţiuni împotriva Guvernului au loc nu doar în stradă, ci şi în justiţie. Fundaţia Horia Rusu a anunţat crearea unei reţele de avocaţi, care vor apăra gratis drepturile încălcate "sub pretextul crizei".
Şi Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) va acţiona statul în instanţă, într-un proces colectiv în numele pensionarilor, ale căror pensii ar urma să scadă cu 15%.
Preşedintele fundaţiei, Oana Florea (audio) spune la RFI că procesul va fi lansat imediat după publicarea deciziei în Monitorul Oficial.
Atacul va fi pe mai multe planuri: la Curtea Constituţională, în contencios administrativ şi la Curtea de Apel. Oana Florea spune că temeiul legal există: pensionarilor li se încalcă drepturi fundamentale.
"În primul rând, eu consider că e dreptul la viaţă, pentru că aceşti pensionari nu pot avea o viaţă decentă. În al doilea rând, acest drept la pensie se referă la nişte bani cu care oamenii au cotizat la stat. Statul nu le dă acum o pensie din banii lui, de fapt reprezintă banii oamenilor, pe care ei i-au depus de-a lungul vieţii lor active. Deci omul nu aşteaptă banii de la stat, ci banii lui. Şi atunci, cu atât mai mult, statul nu are nici un drept să nu le dea bunul lor", explică Oana Florea.
Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de Ordonanţă prin care Guvernul vrea să amâne plata drepturilor pierdute de salariaţi