Banca Transilvania se apropie de un moment de rascruce, cumpana in actionariatul sau putand sa incline in favoarea investitorilor straini daca cipriotii de la Bank of Cyprus isi vor duce la capat intentia anuntata de a-si majora detinerea la 20%, ceea ce ar inseamna sfarsitul epocii in care capitalul privat romanesc este reprezentat la varful sistemului bancar.
Astfel, grupurile financiare straine ar ajunge sa controleze noua din cele mai mari zece banci locale, capitalul romanesc fiind prezent doar prin CEC Bank, care este insa detinuta de stat.
Daca la inceputul anilor 2000 atragerea investitorilor straini a fost esentiala pentru a asigura transferul de know-how, dar si pentru a asigura finantare, criza financiara din 2008 a aratat ca, la limita, grupurile internationale ajung sa restranga drastic finantarea pentru subsidiarele straine, preferand sa se concentreze pe pietele de origine. Ramase fara finantare, firmele s-au sufocat, iar economia romaneasca a inregistrat in 2009 una dintre cele mai puternice contractii din Uniunea Europeana, de 7,1%.
"Au fost mai multe initiative locale, dar pentru a face o banca ai nevoie de doua lucruri: finantare si expertiza. Romania nu are finantare locala, suntem inca o tara saraca, cu un grad de economisire scazut. Bancile intermediaza bani de la cei care economisesc la cei care consuma, dar aici lipseste prima parte a ecuatiei", spune Florin Ilie, seful departamentului Piete de Capital la ING Bank.
Intr-o situatie similara se afla si Carpatica, o banca de talie medie controlata de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, care ar putea sa treaca anul acesta sub actionariat strain, in conditiile in care se confrunta cu necesitati importante de capitalizare. Potrivit unor surse din piata, maghiarii de la OTP discuta cu Carabulea preluarea unui pachet de 70% din actiuni. OTP este fostul CEC al statulu