Persoanele evacuate s-au reîntors la casele lor, dar se tem că, dacă mai plouă, va fi nevoite să doarmă la şcoală. Deşi sunt evacuaţi în fiecare primăvară, localnicii din Zlatiţa au refuzat în repetate rânduri să îşi mute casele din calea apelor.
Cei 50 de localnici evacuaţi ieri la Zlatiţa s-au întors acasă, ca să evalueze pagubele lăsate de râul Nera. „Anual situaţia este aceeaşi în valea respectivă, unde sunt 33 de case ale etnicilor romi. Li s-a pus în vedere încă din anii `70, că zona este una inundabilă şi să îşi mute casele, dar au refuzat categoric”, spune edilul şef de la Socol, Valentin Ghiţă. Acum, chiar dacă s-ar răzgândi, şansa să le găsească o nouă locaţie s-a epuizat complet.
„Oamenii şi-au recuperat terenurile şi nu mai avem spaţiu intravilan”, a adăugat primarul comunei din Clisura Dunării. Localnicii aruncă vina pe administraţie că aceste inundaţii au loc din cauza digului care stăvileşte Nera. „Este gaură în dig, dacă ar fi reparat, nu am mai fi nevoiţi să ne părăsim casele şi să stăm temporar în şcoala din sat”, a declarat Mihai Fodor, unul dintre localnici.
Cu digul îngăurit
Deşi administraţia a solicitat bani pentru reabilitarea digului, şansele ca acesta să fie reparat sunt nule. „Numai pentru dig, avem nevoie de 400.000 de lei. Ştiu că este îngăurit, am făcut demersuri pentru bani, dar nu i-am primit până acum, iar pe timp de criză şansele să îi primim sunt nule”, a declarat Valentin Ghiţă. Deşi în zonă plouă încă, apele Nerei sunt în retragere, iar acum, oamenii sunt mai liniştiţi. „Sperăm ca evacuarea din ultimele 48 de ore să fie şi singura din acest sezon”, spune localnicul Mihai Stancu.
Situaţii similare
Într-o situaţie similară se află şi romii din cartierul Măgura, din localitatea Bocşa. Şi aceştia au fost inundaţi de ploile abundente din ultimele zile. Deşi li s-a pus în vedere să