Corporatistii din Europa House au fotografiat mitingul bugetarilor ca pe o curiozitate dintr-o alta lume. Una care abia acum ia primele masuri anti-crizaCel mai important miting al ultimilor 10 ani a aratat, dincolo de nemultumirile la adresa guvernarii, faptul ca Romania este tot mai scindata intre privati si bugetari. Cele doua tabere au ajuns sa se urasca si sa se invidieze in acelasi timp. Unii s-au adaptat, altii suspina dupa ''Epoca de Aur''.
''A venit in sfarsit timpul ca bugetarii sa invete si ei ca, in economia de piata, nimic nu este sigur. Ca azi ai serviciu, iar maine te poate da afara. Ca nu poti sa ceri un salariu mai mare atata timp cat nu esti performant''. Opinia unui ''corporatist'' la vreo 30 si ceva de ani care, din usa BCR-ului din Piata Victoriei, asista, impasibil la defilarea coloanelor de bugetari care, miercuri, au luat cu asalt Piata Victoriei.
''Acum vad si ei ce inseamna criza, ca anul trecut toti se bucurau ca nu lucreaza in privat. Ca au un serviciu sigur, un salariu fix care crestea odata cu campaniile electorale'', imi spune un altul. Il cheama Andrei, are 28 de ani, e absolvent de Transporturi si lucreaza ca agent de vanzari la o firma de medicamente.
La noi, cum a venit criza, cum s-au taiat salariile. Trebuia sa taie si bugetarilor, inca de anul trecut, ca si asa se cheltuie banul aiureaAndrei, agent de vanzari
Astfel de pareri au capatat, in ultima vreme, valoarea unui curent de opinie. Multi dintre angajatii din sectorul privat cred ca a sosit timpul ca si angajatii statului sa plateasca ''factura crizei'', si adesea se fac generalizari de genul "bugetarii taie frunza la caini, iau banii degeaba". Iar argumentele sunt, cel putin partial, corecte . Aparatul bugetar s-a umflat peste masura in ultimii ani, cheltuielile la fel, iar birocratia a devenit un fel de marca inregistrata in orice ins