Potrivit sondajelor realizate deja în Maramureş, din 100 de persoane chestionate, un sfert recunosc că femeile şi persoanele cu dizabilităţi sunt supuse discriminării. Băimărenii care se simt discriminaţi şi au probleme la locul de muncă, atunci când se adresează unei instituţii sau la medic, au începând de astăzi un centru căruia i se pot adresa pentru a cere sprijin.
„Femeile singure care au copii în întreţinere sunt puse, de obicei, la coada listelor de aşteptare pentru o funcţie în companie. Ele, în general, sunt o categorie vulnerabilă pentru că se lovesc foarte des de discrimnare şi de multe ori sunt hărţuite la locul de muncă de către angajatori sau chiar de colegi", a declarat, astăzi, Georgiana Pascu, la inaugurarea Centrului Antidiscriminare din Baia Mare.
Georgiana Pascu, care este şi managerul acestui program, a mai afirmat că printre cele mai discriminate persoan sunt cele care au dizabilităţi şi tinerii care provin din sistemul de protecţie al statului, de genul orfelinatelor şi al caselor de copii. „Aceste persoane nu-şi găsesc un loc de muncă decât cu foarte mare greutate, pentru că angajatorii n-au încredere în ele şi susţin că nu prezintă garanţii", a explicat Georgiana Pascu.
Potrivit ultimelor statistici, în judeţul Maramureş sunt înregistrate 18.000 de persoane cu dizabilităţi, care, într-o proporţie covârşitoare, sunt supuse discriminării. „Ne lovim de un zid de netrecut atunci când vrem să angajăm o persoană cu dizabilităţi. Foarte multe persoane cu probleme de sănătate au studii în domeniu, dar nu sunt angajate tocmai din acest motiv", a explicat Mioara Tănase, consilier în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Maramureş.
Femeile, cele mai discriminate
În luna februarie, în şase judeţe unde au fost lansate asemenea centre au fost făcute sondaje de o