Legea lustraţiei, un proiect aflat în traseul legislativ de acum cinci ani, va intra miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, potrivit ordinii de zi. Tot miercuri, actul normativ ar trebui să fie şi votat.
Liberalii au anunţat deja că vor vota pentru propunerea legislativă, care a fost iniţiată, la 13 iunie 2005, de patru deputaţi şi senatori PNL - Adrian Cioroianu, Mona Muscă, Eugen Nicolăescu, Viorel Oancea.
Mai citiţi şi:
Lustraţie: A început numărătoarea înversă pentru activiştii comunişti şi foştii securişti
Roberta Anastase: Proiectul legii lustraţiei va intra miercuri în dezbaterea plenului Camerei
Proiectul a primit raport favorabil de la Comisia juridică şi de la Comisia pentru drepturile omului pe 27 aprilie, după ce el a fost blocat la comisii mai bine de un an.
Potrivit raportului, în categoria lustrabililor sunt incluse, printre altele, persoanele care au ocupat funcţii politice de conducere retribuite în cadrul PCR, în cadrul Uniunii Tineretului Comunist (UTC), persoanele care au deţinut calitatea de membru al Consiliului de Stat sau al Consiliului de Miniştri, precum şi cei care au avut calitatea de ministru secretar de stat, prim adjunct şi adjunct al miniştrilor şi secretarilor de stat.
Proiectul prevede funcţiile pe care categoriile vizate de Legea lustraţiei nu le pot ocupa. Printre acestea se află demnitatea de preşedinte al României, cea de deputat sau senator, de membru CSM, primar, viceprimar, consilier judeţean sau al municipiului Bucureşti, consilier prezidenţial sau consilier de stat în cadrul Administraţiei prezidenţiale, membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat, judecător al Curţii Constituţionale, Avocat al Poporului.
Legea lustraţiei a fost adoptată în 2006 de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.