Intreprinderile mici si mijlocii se afla intr-o situatie ingrata, atat din cauza crizei economice, cat si a blocajelor de finantare, a lipsei de implicare a antreprenorilor sau a modificarilor operate in Codul Fiscal.
“In prezent, doar 500.000 de IMM-uri mai sunt in viata, iar aceasta situatie se datoreaza si modulului in care se prezinta antreprenorii romani. Multi dintre intreprinzatorii care merg la un bancher pentru finantare, nu stiu cum sa ceara bani. Banca vrea sa vada elemente de cash-flow, durabilitate si strategie, iar foarte multi antreprenori locali nu pot arata astfel de lucruri”, a declarat Peter Barta, director executiv al fundatiei Post Privatizare, in cadrul unei conferinte organizate de agentia Mediafax.
In primele sase luni ale anului trecut, aproximativ 93.500 de firme si-au inchis activitatea sau au fost dizolvate. In total, peste 100.000 de IMM-uri au fost inchise in 2009.
“Nu sunt lucruri vesele de spus in ceea ce priveste stabilitatea IMM-urilor, iar situatia economica a lor este destul de proasta. Aceasta situatie se datoreaza incapacitatii unora dintre ele de a se adapta la situatia curenta, precum si accesului greoi la finantare, din cauza conditiilor impuse de banci. Atata timp bancile si IMM-urile nu vor intelege ca riscul trebuie impartit si atata timp cat riscul va fi aruncat in curtea altuia, nu se va relua creditarea. In plus, este nevoie de comunicare. IMM-urile doresc sa faca profit, dar trebuie sa inteleaga ca si bancile cauta acelasi lucru. Bancile, de asemenea, trebuie sa inteleaga ca si IMM-urile vor profit, iar sistemul bancar are inca marje de profit peste media inregistrata de firmele mici si mijlocii”, spune Aurel Saramet (foto), presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM)
In primele patru luni ale anului, Fondul a platit catre banci, in contul datoriilor pe c