Deputaţii au adoptat, astăzi, legea lustraţiei, prin vot nominal, cu 203 voturi favorabile, 40 împotrivă şi 12 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional. Social-democraţii au anunţat că sunt împotriva proiectului, aflat în traseul legislativ încă de acum cinci ani, şi vor ataca actul normativ la Curtea Constituţională. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
La propunerea liberalului Eugen Nicolăescu, unul dintre iniţiatorii proiectului, deputaţii au votat nominal legea lustraţiei. Dezbaterea a fost şi un prilej pentru declaraţii belicoase.
Reprezentanţii PDL, PNL şi UDMR au votat în favoarea proiectului, în timp ce PSD s-a poziţionat de la început împotriva adoptării documentului.
Documentul, care ar trebui să limiteze timp de un deceniu accesul la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist, se află în sertarele Parlamentului din 13 iunie 2005. Atunci a fost iniţiat proiectul legislativ de către patru deputaţi şi senatori PNL: Adrian Cioroianu, Mona Muscă, Eugen Nicolăescu şi Viorel Oancea.
"Lege utilă, dar tardivă"
La 20 de ani de la Revoluţie, personalităţi publice care au avut de suferit de pe urma regimului comunist consideră tardivă adoptarea legii lustraţiei.
"Este o lege utilă, reprezentând mai ales un fel de reparaţie morală, deşi vine foarte târziu. Ar fi trebuit să apară imediat după 1990. Atunci şi-ar fi făcut efectul. Dar şi acum mai poate avea efecte, pentru că probabil mai sunt persoane vizate de această lege care ocupă funcţii sau demnităţi în stat", a mărturisit Rodica Coposu, sora fostului lider ţărănist Corneliu Coposu, pentru Agerpres.
"Bine că a venit şi această lege, dar a venit aşa de târziu (...). Ca valoare morală, după atâţia ani, vii tocmai acum, după douăzeci şi ceva de ani, să iei măsuri, după ce respectivii a