Peste 60 de specialişti din Europa au hotărât că Magiunul Natural de Prune Topoloveni poate primi distincţia „Superior Taste Award" („Premiul pentru Gust Superior"). Astfel, magiunul devine primul produs tradiţional românesc medaliat, trecând de bariera obişnuinţelor gastronomice.
„Superior Taste Award" este o competiţie anuală la care pot participa produse alimentare şi băuturi din întreaga lume. Organizator este International Taste and Quality Institute, o instituţie de prestigiu, cu sediul la Bruxelles. Din juriu fac parte bucătari care conduc restaurante foarte bine cotate în Ghidul Michelin şi somelieri de renume. Aceştia pun note produselor având în vedere cinci aspecte: gustul, mirosul, prima impresie, viziune şi gustul rămas după deglutiţie.
Magiunul natural de prune Topoloveni a primit un punctaj total de aproape 80 de puncte, confirmând şi la nivel internaţional că este un produs de calitate. Degustarea a fost făcută în orb, astfel că nici unul dintre membrii juriului nu a ştiut despre ce produs este vorba.
Bucătarii au avut ei înşişi de trecut teste foarte grele înainte de a intra în acest juriu. Faptul că restaurantele la care ei lucrează sunt cotate cu una, două sau trei stele Michelin se traduce prin faptul că modul în care îşi tratează clienţii este aproape de perfecţiune. De aceea, ei au experienţa necesară pentru a recunoaşte un produs de calitate. Şi acest lucru nu a fost uşor, pentru că au trebuit să ia în calcul nu numai gustul produsului ca atare, ci şi modul în care acesta se combină cu alte alimente.
Fiecare participant a trebuit să specifice combinaţiile posibile în care se consumă alimentul, dar şi detalii legate de temperatura de păstrare, modul de ambalare şi ingredienele principale. Un punct forte al magiunului natural de prune Topoloveni l-a reprezentat faptul că nu conţine aditivi a