Pentru a combate mai eficient criza economică mondială, Uniunea Europeană, lovită din plin şi America Latină, puţin atinsă se apropie una de alta şi semnează o serie de acorduri de cooperare comercială. Luni s-au relansat dificilele negocieri cu Mercosurul, marţi s-a semnat un acord de liber-schimb cu America Centrală, iar miercuri, 19 mai, sunt oficializate două noi texte cu Columbia şi Peru.
Pentru a combate mai eficient criza economică mondială, Uniunea Europeană, lovită din plin şi America Latină, puţin atinsă se apropie una de alta şi semnează o serie de acorduri de cooperare comercială.
Luni s-au relansat dificilele negocieri cu Mercosurul, marţi s-a semnat un acord de liber-schimb cu America Centrală, iar miercuri, 19 mai, sunt oficializate două noi texte cu Columbia şi Peru.
Al şaselea summit Uniunea Europeană - America Latină a dat roade multe pe plan comercial, dar nu numai. Dacă eradicarea crizei mondiale a fost subiectul principal, cei 60 de şefi de state şi de guverne reuniţi la Madrid şi-au strâns şi legăturile politice şi au decis să combată împreună încălzirea globală.
"În faţa unor sfidări mondiale, Europa şi America Latină trebuie să fie aliaţi globali", a spus José Luis Zapatero, premierul Spaniei, ţara gazdă şi cea care conduce Uniunea Europeanp în acest prim semestru al anului.
Observatorii sunt unanimi în a recunoaşte că acest summit a fost un succes ce va relansa schimburile între cele două maluri ale Atlanticului.
În cazul în care discuţiile cu Mercosurul se termină cu bine, va lua naştere o nouă şi vastă regiune de liber-schimb, în care vor trăi peste şapte sute de milioane de locuitori. Zonă ce va dopa cu peste cinci miliarde de euro schimburile anuale între cele două entităţi.
Pentru moment, însă, suntem încă departe de un astfel de acord, pe de o parte din cauza reticenţelor sud-americane de a-şi des