Bregovic se întoarce în România pentru un concert pe care îl va susţine joi, de la ora 19.30, într-o locaţie inedită: Zone Arena din Bucureşti. Aproape anual, cântăreţul sârb cântă în România pentru că, spune el, „îi place ţara noastră".
Cuplul Bregovic-Kusturica
Goran Bregovic are în spate o carieră impresionantă de peste 30 de ani, în care spiritul său creativ s-a manifestat în diverse sfere muzicale: timp de 15 ani a înconjurat lumea, alături de Bijelo Dugme, trupa ale cărei baze le-a pus pe când avea doar 16 ani. Apoi, când artistul a simţit nevoia unei schimbări, s-a dedicat muzicii de film, realizând coloana sonoră pentru câteva pelicule remarcabile regizate de Emir Kusturica, precum „Timpul ţiganilor", „Arizona Dream" şi „Underground", dar şi „Trenul vieţii", al regizorului de origine română Radu Mihăileanu. Acest gen de compoziţie, o materializare muzicală a trăirilor puternice şi răsturnărilor dramatice de situaţie, i-a dictat artistului următorul pas în carieră: Bregovic a decis să aducă aceste creaţii dincolo de pereţii sălilor de cinematograf, în faţa publicului larg.
Un „compozitor contemporan"
A pus bazele Wedding and Funeral Orchestra (Orchestra de nunţi şi înmormântări), un grup amplu ce pare întruchiparea diversităţii culturale şi a spiritului balcanic. Alături de suflători ţigani, voci tradiţionale bulgăreşti, percuţionişti şi maeştri ai instrumentelor cu coarde, Bregovic dă viaţă acelor sonorităţi care îşi trag seva din convieţuire, dar şi din lupta pentru păstrarea propriei identităţi, purtată secole de-a rândul de creştinii şi musulmanii ce au populat spaţiile ex-iugoslave. După o viaţă petrecută pe scenă, Goran Bregovic se descrie, cu modestie, drept un „compozitor contemporan". În muzica lui se împletesc ecouri ale nunţilor evreieşti şi ţigăneşti, incantaţii din muzica bisericească, ortodoxă şi catolică, precum şi inv