Leul a pierdut ieri inca 0,7 bani in fata monedei unice europene, referinta BNR urcand la 4,1949 lei/euro, dealerii suspectand ca banca centrala a intervenit indirect pentru a nu lasa cursul sa treaca peste 4,2 lei, avand in vedere ca strainii au vandut agresiv lei.
Sedinta interbancara de marti a fost incheiata la 4,194 - 4,196 lei/euro, chiar daca pe parcursul zilei au fost inregistrate si tranzactii peste nivelul de 4,2 lei/euro. "La jumatatea zilei euro a urcat pana la 4,2050 lei, strainii cumparand agresiv valuta. La acest nivel a intervenit banca centrala, care a acoperit cererea de valuta a strainilor, iar euro a coborat la 4,1950 lei", a comentat dealerul unei banci.
Volumele tranzactionate ieri pe piata interbancara au ramas la un nivel scazut, situandu-se sub media dintr-o zi obisnuita, in conditiile in care investitorii care incearca sa mai speculeze o eventuala crestere a cursului sunt tot mai putini. In acest context, analistii spun ca pe termen scurt leul se va mentine la cotatiile actuale.
"Fluctuatiile valutare din ultima perioada au reflectat in mare parte schimbarea sentimentului investitorilor de pe pietele externe, dar volatilitatea cursului leu/euro a ramas scazuta comparativ cu celelalte monede din regiune. Consideram ca sunt sanse mari ca nivelul actual al cursului leu/euro sa se mentina pe termen scurt", se arata intr-o nota a analistilor Raiffeisen Bank.
In acelasi timp, dolarul american a pierdut doi bani in fata monedei nationale, banca centrala afisand un curs de 3,3819 lei/dolar. Pe piata interbancara dobanzile la depozitele atrase pe o zi s-au situat la 5,06% - 5,56% pe an, sub dobanda de politica monetara a BNR. Pentru plasamentele la o saptamana, dobanzile au urcat cu o jumatate de punct procentual fata de sedinta anterioara, pana la 5,52% - 6,02% pe an.
"Pe piata interbancara dobanzile sunt in apropierea