"Nu-i adevarat ca noi nu vrem sa dam credite, ci clientii fie nu mai vor sa se imprumute, fie nu se califica!" - este refrenul pe care comunitatea bancara il repeta inca de anul trecut.
Piata locala nu este nici pe departe cea mai concurentiala, insa sub presiunea prabusirii veniturilor unele banci au inceput sa iasa din rand si sa "testeze" apetitul clientilor cu dobanzi mai mici la creditele in lei.
Si oricat s-ar stradui bancherii sa nege, pretul conteaza foarte mult, iar daca este redus suficient, apare si cererea de credite. O dovedesc rezultatele promotiilor lansate in ultimele luni de cateva banci de pe piata si care au inregistrat cresteri si de doua ori ale cererilor de credite. O alta dovada este programul "Prima casa", unde bancile nu duc lipsa de clienti atat timp cat costurile nu sunt umflate cu numeroasele comisioane din ofertele standard.
Cererea de credite cazuse dramatic inca de anul trecut, insa atunci inca era rost de castiguri mari pe seama volatilitatii cursului de schimb si a dobanzilor. In primul trimestru din 2010 situatia de pe piata financiara a fost stabila, asa ca trezoreriile bancilor n-au mai putut functiona ca masini de profit. Provizioanele costa insa in continuare, salariile bancherilor nu sunt mici deloc, si chiar daca au scazut chiriile sediilor, costurile sunt tot mai greu de acoperit din comisioanele din ce in ce mai firave. "Daca dobanda e mai mica de 10%, luati un credit in lei?" - este intrebarea pe care BCR si BRD s-au incumetat sa o lanseze catre clienti, iar rezultatele la nivelul cererii nu se lasa asteptate. Indiferent de conjunctura de piata, afacerea de baza a bancilor nu poate fi decat creditarea.
"Nu-i adevarat ca noi nu vrem sa dam credite, ci clientii fie nu mai vor sa se imprumute, fie nu se califica!" - este refrenul pe care comunitatea bancara il repeta inca de anul trecut.
Piata loca