Starea generala de bine este puternic influentata de nivelul de stres. Este deja binecunoscut faptul ca presiunea psihica nu este numai un dusman al starii de buna dispozitie. Oamenii care se confrunta constant cu situatii stresante sunt mai vulnerabili la foarte multe boli, de la simple raceli la hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare. Exista multe metode de a face fata stresului. Una dintre ele este adaptarea regimului alimentar.
Alimentele pot lupta impotriva stresului in diverse moduri. De exemplu, un castron cald de fulgi de ovaz stimuleaza producerea de serotonina, substanta cunoscuta si sub denumirea de “hormonul fericirii”. Alte alimente pot reduce nivelul de cortizol si adrenalina, hormonii stresului, care pot perturba grav echilibrul organismului uman. Un regim alimentar echilibrat poate contracara impactul pe care il are stresul asupra starii de sanatate, intarind sistemul imunitar si scazand tensiunea arteriala.
Carbohidratii complecsi
Toti carbohidratii stimuleaza producerea de serotonina. Pentru ca nivelul de serotonina produs de organism sa aiba un nivel constant, e bine sa consumam carbohidrati, care sunt digerati mai lent de stomac. Lista carbohidratilor de acest gen include: cereale integrale;paine;paste;fulgi de ovaz.Carbohidratii complecsi ajuta, de asemenea, la echilibrarea nivelului de zahar in sange.
Carbohidratii simpli (zaharuri)
De obicei, dieteticienii ne recomanda sa evitam carbohidratii simpli, care includ sucurile si dulciurile. Totusi, aceste produse pot ameliora temporar starea de iritabilitate declansata de stres. Zaharurile se digera rapid, stimuland producerea serotoninei.
Portocalele
Portocalele se regasesc pe aceasta lista datorita continutului ridicat de vitamina C. O serie de studii a demonstrat ca aceasta vitamina reduce nivelul hormonilor s