Deşi ar fi trebuit să ferească mediul de afaceri de noi poveri, măsurile de austeritate bugetară anunţate de guvernul Boc vor fi resimţite acut şi de cei din zona nonpublică a economiei. Cele mai lovite vor fi, cel mai probabil, comerţul şi restul serviciilor, care îşi vor vedea o bună parte a clienţilor (circa 7,5 milioane de adulţi, adică jumătate din total) cu veniturile diminuate. „Estimăm scăderi ale vânzărilor, mai ales în localităţile cu numeroşi anga
Deşi ar fi trebuit să ferească mediul de afaceri de noi poveri, măsurile de austeritate bugetară anunţate de guvernul Boc vor fi resimţite acut şi de cei din zona nonpublică a economiei.
Cele mai lovite vor fi, cel mai probabil, comerţul şi restul serviciilor, care îşi vor vedea o bună parte a clienţilor (circa 7,5 milioane de adulţi, adică jumătate din total) cu veniturile diminuate. „Estimăm scăderi ale vânzărilor, mai ales în localităţile cu numeroşi angajaţi la stat“, a arătat un manager al unui lanţ de magazine. Reprezentanţii transportatorilor, ai benzinarilor sau ai turismului se aşteaptă, la rândul lor, la reduceri ale cererii sau, cel puţin, la orientarea clienţilor către produse mai ieftine.
Nici producătorii, mai ales cei care lucrează foarte mult pentru piaţa internă, nu vor fi ocoliţi de efecte. Dacă patronul Angst şi preşedintele patronatului Romalimenta, Sorin Minea, crede că măsurile Guvernului nu se vor simţi în domeniul său de activitate, Aurel Popescu, preşedintele Rompan (Patronatul Român din Industria de Morărit şi Panificaţie), are o părere diferită. „Scăzând veniturile populaţiei se va diminua şi puterea de cumpărare, vor scădea vânzările şi producţia, iar în final vor intra mai puţini bani la buget. Aşa că nu cred că vom scăpa fără majorarea taxelor şi impozitelor“, spune el.
Măsuri cu rază lungă de acţiune
Adriana Iftime, directorul executiv al Patronatul