Valoarea ridicată la care au ajuns depozitele bancare ne duce cu gândul că românii au devenit mai economi. Nimic mai fals! Creşterea se datorează în exclusivitate capitalizării dobânzilor.
Depozitele populaţiei şi ale firmelor au crescut în luna martie cu 1,2% faţă de februarie, până la nivelul de 167,1 miliarde lei (40,76 miliarde euro). Comparativ cu aceeaşi lună din 2009, majorarea este de 8,4%. După ce parcurgi aceste cifre publicate de Banca Naţională a României (BNR), eşti tentat să spui că românii şi-au schimbat comportamentul: au renunţat să mai contracteze credite şi s-au pus pe economisire. Realitatea este cu totul alta.
Creditul privat a scăzut în termeni reali în ultimul an cu 5,6% la 199,4 miliarde de lei, iar economisirea a început să fie puternic afectată de scăderea veniturilor şi de şomaj. Acestea au fost principalele motive pentru care în ultima jumătate de an, numărul deponenţilor din bănci, în special persoanele fizice, a intrat pe o pantă descendentă. La sfârşitul anului trecut, numărul total de titulari de depozite din sistemul bancar românesc era de 18 milioane de persoane, arată datele Fondului Naţional de Garantare a Depozitelor (FGDB), scăderea anuală fiind de 4,37%. Şi totuşi, de unde vine această creştere constantă a valorii depozitelor din bănci? „Dacă analizăm structura depozitelor şi dobânzile medii din ultimul an, atât în lei cât şi în valută, observăm că procentul de creştere este apropiat de dobânda medie globală", explică Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD - SGG.
Altfel spus, creşterea sumelor aflate în depozite bancare din ultimul an s-a datorat mai degrabă capitalizării dobânzilor şi nu creşterii numărului deponenţilor. Cifrele susţin această explicaţie. În ultimul an, bonificaţiile oferite de bănci pentru depozitele noi în monedă naţională au avut o medie de aproape 10%, în timp c