Noul sistem de programare a bolnavilor pune în primejdie viaţa diabeticilor, care nu mai pot fi consultaţi şi nu mai pot primi reţete, întrucât Ministerul Sănătăţii le-a impus medicilor limitarea numărului de consultaţii pe zi.
Sistemul de programare a bolnavilor şi noile norme privind numărul maxim de pacienţi care pot fi văzuţi de un medic, introduse de Ministerul Sănătăţii din luna aprilie în toate cabinetele aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, sunt o adevărată nenorocire pentru bolnavi şi medici. După ce medicii de familie s-au plâns că sunt obligaţi din cauza limitării numărului de consultaţii la 20 să programeze la perioade inadmisibil de mari bolnavii la consultaţii sau să le ceară bani pentru consultaţii, acum a venit rândul medicilor specialişti.
Nouă medici la 28.000 de bolnavi
Medicii specialişti în diabet din Craiova sunt puşi într-o situaţie cel puţin bizară. Aceştia susţin că sunt nevoiţi să refuze bolnavi de diabet, ca să nu încalce „directivele“ care îi obligă să aibă cel mult 28 de consultaţii pe zi.
În Craiova sunt nouă specia-lişti diabetologi. Aceştia trebuie să elibereze reţete bolnavilor de diabet care trebuie să se prezinte la cabinet o dată la trei luni. Până la introducerea noului sistem de programare a bolnavilor, medicii vedeau în jur de 40-50 de bolnavi pe zi. Ce-i drept, consultaţia era foarte scurtă, însă pacienţii obţineau reţeta gratuită pentru medicamentele care le asigurau supravieţuirea în următoarele trei luni: antidiabetice orale sau insulină.
După noile normative, medicii specialişti trebuie să vadă maximum 28 de bolnavi pe zi. În alte împrejurări, ar fi fost poate o soluţie bună, însă probabil experţii ministerului care le-au elaborat nu s-au gândit şi la faptul că în unităţile sanitare sunt prea puţini medici specialişti acreditaţi să lucreze cu bolnavii de dia