Administratorii care nu vor cere insolvenţa în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă, potrivit legii în vigoare, vor răspunde în solidar pentru plata datoriilor la restante la buget ale companiilor în cauză, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă privind evaziunea. Proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) stabileşte că pentru obligaţiile de plată restante ale debitorului declarat insolvabil răspun
Administratorii care nu vor cere insolvenţa în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă, potrivit legii în vigoare, vor răspunde în solidar pentru plata datoriilor la restante la buget ale companiilor în cauză, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă privind evaziunea.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) stabileşte că pentru obligaţiile de plată restante ale debitorului declarat insolvabil răspund în solidar cu acesta administratorii care, în perioada exercitării mandatului, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a cere instanţei competente deschiderea procedurii insolvenţei. Răspunderea se va aplica pentru obligaţiile fiscale aferente perioadei respective şi rămase neachitate la data declarării stării de insolvabilitate.
Potrivit legii insolvenţei, debitorul aflat în stare de insolvenţă este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor legii, în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă.
Actul normativ mai stabileşte că "insolventa este prezumată ca fiind vadită, atunci când debitorul, dupa 30 de zile de la scadentă, nu a plătit datoria sa faţă de unul sau mai mulţi creditori", în timp ce "insolvenţa este iminentă atunci când se dovedeşte că debitorul nu va putea plăti, la scadenţă, datoriile exigibile angajate, cu fondurile băneşti disponibile la