O nouă modalitate de calcul a preţului la medicamente intră în vigoare de la 1 iulie: vor fi compensate aproape de 100% cele mai folosite pastile, iar cele scumpe - foarte puţin. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
De la 1 iulie 2010, cel mai probabil, actualul sistem de calcul al preţurilor la medicamente va fi schimbat, inclusiv la produse care se dau prin programele naţionale (pentru cancer, de exemplu).
Modelul propus, folosit în Olanda sau Spania, presupune o nouă modalitate de a stabili preţul de referinţă, pe categorii de medicamente care au acelaşi efect. La produsele cel mai folosite de asiguraţi compensarea va fi aproape de sută la sută, iar la cele abia intrate pe piaţă, care au preţuri mari, va fi aproape de zero.
Experţii în industria farmaceutică spun că acest sistem e viabil în ţări care alocă mult mai mulţi bani pentru medicamente, iar măsura nu e suficientă pentru a face economii semnificative.
Compensare maximă pentru pastile între 35 şi 74 de lei
„Nu se va schimba lista de compensate, se umblă la modul de stabilire a preţului de referinţă a medicamentelor şi se foloseşte o modalitate de calcul utilizată de mulţi ani în Olanda, Spania. Aceasta presupune gruparea medicamentelor pe categorii, spre exemplu, pentru stomac, ficat”, detaliează experţi care lucrează la realizarea noului sistem în comisia de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Produsele cel mai utilizate vor fi acoperite aproape de sută la sută, iar cele puţin folosite sau de ultimă generaţie - mult mai puţin. „Spre exemplu, compensăm mult eşalonul de mijloc al medicamentelor, între 35 şi 74 de lei, iar cele care costă 90-100 de lei, care sunt mai noi, dar la care efectul nu justifică costul, mult mai puţin”, explică specialiştii.
Produsele de ultimă generaţie, abia intrate pe piaţă, la care efectele nu se cun