Guvernul Boc nu va tăia pensiile minime, acelea de 350 de lei, deşi preşedintele Băsescu anunţa că nu se va arăta îndurare nici pentru aceste venituri, iar consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu ne asigura că bătrânii aceia nu vor muri de foame, pentru că au copii şi nepoţi. Iar dacă nu s-au asigurat că la bătrâneţe va avea cine să le aducă o cană cu apă, până la urmă, pe logica asta, e vina lor, nu a guvernului. Nu-i aşa?
Pe ce mă bazez, când spun că pensia minimă nu va fi tăiată? Pe poziţia partidelor din coaliţia de guvernare. Marian Sârbu şi partidul său nou-înfiinţat, UNPR, au susţinut de la bun început ca aceste pensii minime să nu se reducă: “Înţelegem dificultatea financiară pe care o traversăm, însă avem obligaţia de a înţelege şi dificultăţile prin care trec bătrânii care trăiesc doar din această pensie” spunea Sârbu. Ieri a venit rândul UDMR-ului să se ralieze la această poziţie. Iată ce spunea Marko Bela: “Poziţia noastră fermă şi clară este că nu ne putem atinge de pensia minimă şi trebuie să-i protejăm pe pensionarii mici. Ar trebui să stabilim o limită şi să vedem care este limita sub care nu aplicăm aceste măsuri”.
Fără sprijinul celor două partide, PDL nu va putea trece pachetul de măsuri. Aşa că pensia minimă va rămâne la cuantumul actual. De altfel, anunţata tăiere a acestei pensii minime mi se părea cea mai absurdă şi mai nejustificat crudă măsură din pachetul anunţat de guvern. S-ar putea ca şi inedmnizaţia pentru mame să scape de tăieri, cam pe aceeaşi logică, dar şi pentru că nu ar aduce o economie substanţială.
Oricum, protestele de azi vor pune la încercare hotărârea guvernului Boc. Să sperăm ca protestele să nu îi sperie atât de tare pe guvernanţi încât să nu mai taie nici de acolo de unde trebuie.Apar, de altfel, alte propuneri: Valentin Lazea, economist-şef la BNR, propune ca salariaţii de la stat să fie trimişi î