Năvodari riscă să devină o groapă de gunoi otrăvită, dacă aici se vor depozita zilnic 600 de tone de deşeuri, în urma investiţiei aprobate de fostul primar al localităţii.
Nici o zi nu a fost până acum mai importantă pentru Năvodari decât va fi cea de duminică, 23 mai, zi când se joacă soarta oraşului. Aşa spune primarul localităţii, care cheamă populaţia la referendum, împotriva unei investiţii italiene, care ar crea, potrivit oamenilor de afaceri, circa 150 de locuri de muncă. Edilul, Nicolae Matei, este vehement şi afirmă că, odată realizată această investiţie, se vor pierde o mie de locuri de muncă, din domeniul turismului. Mărul discordiei este o groapă de gunoi, care urmează să fie amplasată la marginea oraşului, dar la numai 500 de metri de case. Nu este orice fel de groapă de gunoi, spune primarul, ci una în care se vor deversa zilnic sute de tone de deşeuri toxice. "Se vrea a se face un munte de 95 de metri înălţime, pe o suprafaţă de 29 de hectare, unde să se depoziteze până la 600 de tone de deşeuri periculoase în fiecare zi. Ar fi o tragedie pentru oraşul Năvodari", spune Matei. Asta, în condiţiile în care locuitorii din Năvodari plătesc, anual, un milion de euro pentru ca gunoiul menajer să fie transportat şi neutralizat în altă localitate. Avizul pentru această investiţie a fost dat de fostul primar Doru Calapod, care a ţinut dosarul pe masă aproape trei ani, dar l-a semnat pe final de mandat. Matei nu vrea acum să semneze autorizaţia de construcţie, chiar dacă instanţa îl obligă. "Mai bine îmi tai mâna decât să semnez acea autorizaţie de construcţie", afirmă el.
Interese ascunse
Întrebat cine vrea să construiască groapa de gunoi, primarul devine şi mai vehement. "Ştiu că în spate se află un grup infracţional organizat, format din politicieni, avocaţi, judecători şi mafioţi în adevăratul sens al cuvântului. V-aş ruga să vă uitaţi la