Ţăranii ar putea fi obligaţi să aleagă gunoiul de grajd şi să-l transporte apoi la un depozit. Ulterior îl vor putea ridica de acolo, pentru a-l împrăştia pe câmp. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Un proiect de hotărâre de guvern ar putea complica viaţa celor care au animale în bătătură. Pentru a controla una dintre principalele surse de poluare ale terenurilor agricole, executivul vrea să-i oblige pe ţărani să selecteze bălegarul adunat în grajd şi să-l depoziteze apoi fie pe platforme special amenajate, fie în „gropi comunale pentru bălegar”, construite în 11 comune din toată ţara.
„95% din banii necesari construirii acestor gropi provin printr-un împrumut luat de la Banca Mondială şi 5% de la fiecare primărie”, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de specialiştii Ministerului Mediului.
Atunci când va veni vremea pentru fertilizarea solului - numai în perioade delimitate cu precizie - ţăranii vor putea merge pentru a ridica o cantitate de bălegar egală cu cea depozitată. „Dacă vor mai mult, dacă n-au la dispoziţie un mijloc de transport sau n-au cu ce să împrăştie îngrăşământul, gospodarii vor trebui să plătească”, explică oficialii de la Mediu.
Tot acest proces va fi supravegheat de autorităţile locale, care vor nota de la ce animale provine îngrăşământul şi cantitatea de bălegar împrăştiată.
„Statul chiar vrea să ne aducă la sapă de lemn”
„Beneficiarii” proiectului au păreri împărţite. Alexandru Chirilă din comuna Sâncel, judeţul Alba, se află într-o situaţie oarecum ingrată: are porci, o vacă şi păsări, dar nu are căruţă sau tractor.
„Acum mai trebuie să plătesc o taxă pentru ridicarea lui şi alta ca să-mi arunce după aceea gunoiul meu pe teren. Nu mi se pare corect. Văd că statul chiar vrea să ne aducă la sapă de lemn”, se plânge ţăranul.
De după gard, un alt gosp