O echipă de fizicieni de la Fermi National Accelerator Laboratory, acceleratorul de particule american, a anunţat descoperirea unui nou indiciu extrem de important în puzzle-ul existenţei Universului. Oamenii de ştiinţă explică de ce Universul ar fi compus din materie şi nu din antimaterie.
Într-un Univers perfect din punct de vedere matematic, omenirea nu ar fi existat niciodată. Dacă această descoperire va fi confirmată, va oferi o explicaţie existenţei noastre, comentează New York Times, citat de Agerpres.
Teoria Relativităţii lui Einstein şi preceptele mecanicii cuantice arată că în urma exploziei primordiale, Big Bang, ar fi trebuit să fie generate cantităţi egale de materie şi antimaterie, care imediat apoi ar fi trebuit să se anuleze reciproc într-o nouă explozie de energie. Astfel, galaxiile, stelele, planetele, Universul aşa cum îl cunoaştem astăzi, nu ar fi avut cum să existe. Cu toate acestea există, iar fizicienii ar dori să ştie care este explicaţia.
Prelucrând datele rezultate din coliziunile dintre protoni şi antiprotoni (particula de antimaterie corespunzătoare protonilor) în cadrul acceleratorului de particule Tevatron, aparţinând FermiLab, s-a descoperit că în exploziile produse în urma ciocnirilor se produc perechi de particule denumite muoni, un fel de electroni mai mari, cu o pondere uşor mai ridicată decât se produc perechile de antimaterie echivalentă, sau antimuoni.
Astfel, în spaţiul experimental, micul Univers din interiorul acceleratorului de particule a trecut de la a fi complet neutru (număr egal de particule de materie şi antimaterie), la a fi uşor "material", generându-se cu aproximativ 1% mai multe particule de materie decât cele de antimaterie.
"Acest rezultat ar putea ajuta la explicarea preponderenţei materiei în Universul nostru", susţine Guennadi Borissov, de la Universitatea britanică La