Piata interbancara este inca departe de a fi eficienta, in conditiile in care are o adancime redusa si fluctuatii foarte importante, potrivit lui Cristian Popa, viceguvernator al BNR responsabil de politica monetara si stabilitatea financiara.
"Am vazut fluctuatii extrem de mari si in continuare daca ne uitam la adancimea pietei de titluri de stat si a nivelului de trazactionare de pe piata interbancara, realizam ca piata este departe de eficienta pe care ar trebui sa si-o castige", spune Popa. El afirma ca bancile ar trebui sa isi faca rezerve de lichiditati, care sa actioneze ca un tampon in perioadele dificile.
"Lichiditatea poate sa aiba modificari insemnate, este foarte volatila si trebuie sa reprezinte o preocupare pentru toate institutiile intr-o maniera mai putin ciclica decat pana acum."
Inainte de problemele de lichiditate din toamna lui 2008, la care oficialii BNR se refera folosind termenul "penurie", foarte putine banci comerciale detineau titluri de stat, in conditiile in care preferau sa plaseze toate lichiditatile in credite la clienti, pentru ca puteau gasi oricand pe piata lei suficienti. De atunci conditiile s-au modificat insa simtitor, iar majoritatea bancilor au acum o parte din active plasate in titluri de stat.
Dorina Antohi, director adjunct, Directia Politica Monetara si Modelare Macroeconomica, din BNR, a afirmat ca in primele patru luni din 2010 existau 14 banci cu un deficit de lichiditate de 3,7 mld. lei. Restul de 26 de banci consemnau un excedent de lichiditate de 4,07 mld. lei.
In schimb, in 2009, erau 19 banci cu deficit de lichiditate de 10,6 mld. lei si 22 de banci cu excedent de lichiditate de 1,5 mld. lei. Aceste date contureaza imaginea unei piete fragmentate, in care bancile evita sa isi imprumute bani intre ele, astfel ca in timp ce unii jucatori au lichiditati in exces, altii se confrunta