Zeci de mii de copii riscă zilnic să dezvolte probleme grave de sănătate din cauza produselor alimentare pe care le primesc în cadrul programului guvernamental „Lapte şi corn".
Iaurturi, lapte, brânză topită păstrată în camere cu temperaturi ridicate, cornuri aşezate direct pe podea sau într-un dulap aflat pe holul unităţii de învăţământ - acestea sunt abaterile depistate de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor la ultimul control efectuat în şcoli şi grădiniţe.
„Controlăm lunar modul de desfăşurare a programului guvernamental «Cornul şi laptele» şi de fiecare dată găsim şcoli în care nu se respectă condiţiile de depozitare. Nerespectarea temperaturii de depozitare impusă de producător, în cazul produselor lactate perisabile - cum este iaurtul -, pune în pericol sănătatea copiilor. Este inadmisibil să constatăm o astfel de neglijenţă din partea unor cadre didactice", a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Fără frigidere
În urma verificărilor s-a constatat că la Grădiniţa cu program normal din Negru Vodă, Constanţa, 70 de pahare de iaurt (10,5 kg) erau păstrate pe o masă, la temperatura mediului ambiant, frigiderul din dotare neavând capacitatea necesară depozitării tuturor produselor lactate livrate în regim bisăptămânal. Unitatea de învăţământ a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 2.000 lei. „Am aflat şi noi ce s-a întâmplat la grădiniţă. Mai bine îi dau copilului mâncare de acasă decât să-l mai las să mănânce iaurtul de la şcoală", ne-a declarat indignată mămica unui copil. De asemenea, la Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Tupilaţi - Neamţ s-a constatat că brânza topită distribuită săptămânal era păstrată în afara spaţiului frigorific, la temperaturi mai mari de 8°C cât era indicat pe ambalaj, de producător.
La Liceul „Ca