Cheltuielile cu salariile functionarilor publici s-au dublat in ultimii cinci ani, mult peste cresterea economiei, bugetele de personal ale institutiilor publice majorandu-se in medie cu 2,7% chiar si in 2009, cand economia s-a contractat cu 7,1%. Cele mai mari cheltuieli cu personalul le are Ministerul Administratiei si Internelor, de 1,38 miliarde de euro, in timp ce pentru salariile medicilor si profesorilor sunt alocati 680 de milioane de euro. Analistii spun ca guvernantii ar fi trebuit sa adopte o politica salariala mai prudenta in anii de crestere economica, dar ca exista domenii - cum este cel sanitar sau sistemul de invatamant - unde cresterea salariilor a fost justificata. ZF a avertizat din 2005 incoace constant asupra anomaliei cresterii salariilor bugetarilor, total rupta de evolutia economiei.
Cheltuielile cu salariile functionarilor publici au ajuns anul trecut la 46,8 miliarde de lei (11 mld. euro) comparativ cu 21,3 miliarde de lei (5,9 mld. euro) in 2005, ceea ce inseamna o crestere anuala medie de aproximativ 22%, mult peste avansul economiei, arata datele Ministerului de Finante.
Intre 2005 si 2008, Produsul Intern Brut a avut o crestere medie anuala reala, adica fara inflatie, de 6,5%. Chiar si in 2008, cand economia s-a contractat cu 7,1%, cheltuielile cu personalul din institutiile de stat au crescut cu circa 2,7%.
"Era nevoie de o politica salariala mai prudenta din partea Guvernului, avand in vedere ca aceasta crestere a cheltuielilor a fost necorelata cu avansul economic. Unele cresteri de cheltuieli au avut justificare, cum au fost cele din sanatate si partial cele din educatie, dar cresterea numarului functionarilor publici si a salariilor acestora nu a avut nicio justificare", apreciaza Dragos Cabat, managing partner la Financial View.
Numarul functionarilor publici a crescut de la 160.000 la inceputul lui