Criza a afectat dramatic veniturile populaţiei - e deja un loc comun, repetat cu obstinaţie. Dacă însă vom citi atent datele statistice oficiale (de care eu, unul, nu am motive să mă îndoiesc de veridicitatea lor) vom avea mari surprize.
Conform ultimului Buletin statistic lunar al INS, câştigul salarial mediu net, pe ansamblul economiei, a fost în luna martie 2010 de 1.509 RON. Această valoare reprezintă o creştere de 7,6% faţă de cea înregistrată în aceeaşi lună a anului 2009. Dacă scădem inflaţia (martie 2010/martie 2009, adică 4,2%), constatăm că avem o creştere reală a veniturilor salariale de 3,4%. Mai departe, consultând structura creditelor şi a depozitelor, publicată de BNR, constatăm că suma disponibilităţilor la vedere şi a depozitelor populaţiei (în lei şi în valută) a fost, tot în martie 2010, de 101.859,4 milioane RON, ceea ce reprezintă o creştere de 10,7% faţă de martie 2009 (91.980,3 milioane RON).
Aşadar, cel puţin la nivel general, în plină vreme de criză, cifrele ne arată că românii câştigă mai bine şi au posibilităţi de economisire mai mari. Dar datele invocate prezintă doar o parte a realităţii. Salariaţii au câştigat, într-adevăr, ceva mai mult decât în urmă cu un an. Doar salariaţii, pentru că media nu-i ia în calcul decât pe cei care au un loc de muncă. Numai că, dacă la sfârşitul lunii martie 2009 de acest statut se bucurau 4.724,4 mii de persoane, după 12 luni cifra corespunzătoare a ajuns la 4.302,6 mii, adică a scăzut cu 9%. Cele 421.800 persoane care au rămas fără loc de muncă în aceste douăsprezece luni (în realitate, mai multe, căci s-au făcut şi ceva angajări) trăiesc acum la limita subzistenţei. În domeniul bancar, creşterea volumului depunerilor era firească de vreme ce veniturile majorităţii populaţiei au rămas relativ constante şi s-a datorat, în cea mai mare parte, unei campanii publicitare agresive desfăşurate de bănc